Карпаты Одесса Киев
Отдых Затока
ИНФОРМАЦИЯ

Найти отель

Если Вы не знаете название отеля, выберите параметры отдыха в правой колонке и нажмите Найти
новости

Дополнения и документы по решениям поселкового совета Затоки.

Додаток 2 до рішення

Затоківської селищної ради

№_______ від ___________________

 

ПРОЕКТ РІШЕННЯ

 

Про виявлення, попередження та недопущення самочинного будівництва у смт Затока

З метою ефективного та оперативного вирішення питань, пов’язаних із протидією самовільному зайняттю земельних ділянок, попередження та недопущення самочинного будівництва, забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку селища та залучення замовників до пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, враховуючи пропозицію постійної комісії по земельним питанням, будівництву, екологічній безпеці Затоківської селищної ради (протокол засідання від ____.____2011р.), керуючись пп. 9 п а ч. 1 ст. 31, пп. 4 п. б ч. 1 ст. 38  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України  «Про основи містобудування», Закону України  «Про охорону культурної спадщини», Закону України  «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування», та іншими нормативно – правовими актами, Затоківська селищна рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Положення про порядок виявлення, попередження та недопущення самочинного будівництва у смт Затока (Додаток 1).
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Виконавчий комітет селищної ради.
  3. Установити, що дане рішення набирає чинності з моменту його прийняття.
  4. Секретарю селищної ради Кулику С.В. довести рішення до виконавців та зацікавлених осіб.

 

Затоківський селищний голова                                                                                    Звягінцев В.І.

 

 

 

 

 

Додаток 2а до рішення

Затоківської селищної ради

№_______ від ___________________ 

Положення

про порядок виявлення, попередження та недопущення самочинного будівництва у смт Затока м. Білгород-Дністровський Одеської області

 

  1. 1.         Загальні положення

1.1.   Положення про порядок виявлення, попередження та недопущення самочинного будівництва у смт Затока (далі Положення), регулює процедуру розгляду цих питань з метою недопущення самочинного будівництва.

1.2.   Застосування положення здійснюється згідно з Цивільним і Земельним кодексами України, кодексом України про адміністративні правопорушення, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування», «Про охорону культурної спадщини», «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування», та іншими нормативно – правовими актами.

1.3.   Положення поширюється на всіх фізичних осіб, фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб незалежно від форм власності,  які здійснили або здійснюють самочинне будівництво на території смт Затока.      

 

2.Визначення термінів, що вживаються в цьому Положенні.

2.1.  Самочинне будівництво – проведення нового будівництва, розширення, реконструкції, технічного переозброєння, капітального ремонту будинків або споруд, перепланування (реконструкція, капітальний ремонт, реставрація) та переобладнання жилих будинків, жилих приміщень за рахунок ліквідації або влаштування таких архітектурно-конструктивних елементів, як перегородки, вікна, двері, будівництво тамбурів, балконів, лоджій, веранд і ін. без дозволу виконавчого органу міської ради, без належно затвердженої проектної документації, або з відхиленням від неї, без дозволу інспекції державного архітектурного будівельного контролю на виконання будівельних робіт, та будівництво на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети.

2.2.  Жилий будинок – будівля капітального типу, споруджена з дотриманням вимог, установлених законом, іншими нормативно – правовими актами, і призначена для постійного в ній проживання.

2.3.  Будівля – будівельна система, яка складається із несучих та огороджуючих або суміжних (несучих і огороджуючих ) конструкцій, утворюючих наземний замкнутий об’єм, призначений для проживання або перебування людей в залежності від функціонального призначення і для виконання виробничих процесів різних видів.

2.4. Споруда – об’ємна, площина або лінійна наземна, надземна чи підземна будівельна система, яка складається з несучих, а в окремих випадках і огороджувальних конструкцій і призначена для виконання виробничих процесів різних видів, зберігання матеріалів, виробів, обладнання, для тимчасового перебування людей, пересування людей та вантажів і т.п.

2.5.  Садиба - житловий будинок і господарські будівлі з прилеглими до них садом і городом, що разом є окремим господарством.

2.6. Квартира – сукупність житлових та допоміжних приміщень, які мають окремий вихід на сходову клітку, коридор або в двір.

2.7. Капітальний ремонт – комплекс ремонтно-будівельних робіт, пов’язаних з відновленням або поліпшенням експлуатаційних показників будівлі,  із зміною або відновленням несучих або огороджувальних конструкцій, інженерного обладнання та обладнання протипожежного захисту без зміни будівельних габаритів об’єкта та його техніко-економічних показників.

2.8.  Інші визначення та терміни, застосовуються у значеннях, визначених Цивільним і Земельним кодексами України, кодексом України про адміністративні правопорушення, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про основи містобудування», «Про охорону культурної спадщини», «Про відповідальність підприємств, їх об’єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування».     

3. Ознаки і класифікація самочинного будівництва, яке тягне за собою попередження або накладання штрафу на громадян та посадових осіб за відповідними статтями кодексу України про адміністративні правопорушення:

3.1.   Проведення будівництва, влаштування постійної огорожі, на земельній ділянці, яка не знаходиться в користуванні на умовах оренди  або не належить на правах власності фізичній або юридичній особі (ст. 53-1 КпАП України).

3.2. Капітальний ремонт, прибудова (добудова, надбудова), реконструкція, переобладнання приміщень та будинків, віднесених у встановленому порядку до пам’яток історії та культури (ст. 92 КпАП України).

3.3.Нове будівництво, прибудова (добудова, надбудова) об’єктів, влаштування малих архітектурних форм у зоні охорони пам’ятки культурної спадщини без дозволу відповідного органу, або без належно затвердженої проектної документації, або з істотними відхиленнями від проекту (ст. 92 КпАП України).

3.4. Нове будівництво, розширення будинків (прибудова, добудова, надбудова) або споруд без отримання від Затоківської селищної ради містобудівних умов і обмежень забудови земельних ділянок, без належно затвердженої проектної документації, без дозволу інспекції державного архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт (ст.97 КпАП України).

3.5.  Порушення правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання а також самовільне переобладнання та перепланування жилих будинків і жилих приміщень, використання їх не за призначенням, псування жилих будинків, жилих приміщень, їх обладнання та об’єктів благоустрою (ст. 150 КпАП України).

3.6. Порушення правил благоустрою території селища шляхом влаштування малих архітектурних форм: без відповідного дозволу, без належно  затвердженої  документації, з істотним відхиленням від проекту (ст. 152 КпАП України).

 

4. Накладання адміністративних стягнень за самочинне будівництво

4.1. Справи про адміністративні правопорушення розглядаються за зверненням Виконавчого комітету Затоківської селищної ради  до відповідних органів: 

- ст. 53-1 – начальником державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Одеській області, його заступниками, старшими державними інспекторами і державними інспекторами з контролю за використанням та охороною земель у Одеській області;    

- ст. 92, 96; 97, 150, 152  – начальником інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Одеській області, його заступниками;     

4.2. Притягнення до адміністративної відповідальності не звільняє особу від притягнення її до цивільної, кримінальної відповідальності.

4.3. Одночасно із накладенням адміністративного стягнення на посадову особу інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Одеській області або сектором пам`яток архітектури управління містобудування та архітектури здійснюється накладення стягнення на юридичну особу у порядку, визначеному Законами України «Про відповідальність підприємств, їх об`єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування», «Про охорону культурної спадщини», Положення про порядок накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.04.1995 року №244 та іншими нормативно-правовими актами.

 

5. Виявлення та реєстрація фактів самочинного будівництва

5.1. Виявлення об’єктів самочинного будівництва може здійснюватися за інформацією, наданою органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадянами.

       Звернення, що надійшли на адресу Затоківської селищної ради, її Виконавчого комітету, Комунального підприємства «Затока», і в яких міститься інформація про об’єкти самочинного будівництва підлягають розгляду Виконавчим комітетом Затоківської селищної ради  для організації відповідного реагування.      

5.2. При виявленні  самочинного будівництва, самочинних перепланувань, переобладнань квартир, прибудов, надбудов – представниками Затоківської селищної ради складається акт-попередження, в якому фіксується місце розташування такого об’єкта, його характеристика, ступінь готовності, інформація про особу, що здійснює самочинне будівництво.

5.3. В разі неприпинення самочинного будівництва і не звернення особи, що здійснює самочинне будівництво,  у десятиденний строк з дня отримання попередження, до Затоківської селищної ради для надання відповідно до закону вихідних даних для забудови земельних ділянок, для подальшого звернення до відповідних органів, та укладення договору про пайову участь  у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока між Затоківською селищною радою та замовником будівництва – Затоківська селищна рада звертається до суду для знесення самовільно побудованих об’єктів.

5.4.  У випадку самочинного будівництва на самовільно зайнятій земельній ділянці копія акта-попередження направляється в управління з контролю за використанням  і охороною  земель  у  Одеській   області для оформлення відповідного протоколу, складання акта – припису.

     У разі продовження забудовником самочинного будівництва після вжиття до нього попереджувальних заходів Виконавчим комітетом Затоківської селищної ради подається звернення в управління з контролю за використанням і охороною земель в Одеській  області та направляється прокуратурі м. Одеси відповідні матеріали для порушення кримінальної справи за статтею 197-1 Кримінального кодексу України 

5.5. При створенні перешкод представникам Виконавчого комітету Затоківської селищної ради при  виявленні, попередженні і вжитті заходів з припинення самочинного будівництва, то такі дії здійснюються за участю представників управління Міністерства внутрішніх справ України у Одеській області.

5.6. Представники Затоківської селищної ради мають право у встановленому порядку вимагати від забудовників, підрядних організацій, власників нерухомості (майна) представлення дозволів на здійснюваний вид будівництва, проектно-кошторисну документацію, погоджену у встановленому порядку, дозволів інспекції державного архітектурно - будівельного контролю, сектору пам’яток архітектури управління містобудування та архітектури на виконання будівельних робіт, документи на право власності або користування земельною ділянкою, договори і інші документи на підключення інженерних мереж до об’єкта.

5.7. При виявленні фактів підключення об’єктів, на яких здійснюється самочинне будівництво, до інженерних мереж, Виконавчий комітет Затоківської селищної ради письмово повідомляє про це відповідні служби, які зобов’язані забезпечити їх невідкладне відключення і притягнути порушника, який здійснив самовільне підключення, до відповідальності згідно з чинним законодавством.

 

6.  Розгляд питань, пов`язаних із самочинно розпочатим будівництвом

6.1. Фізична особа, фізична особа-підприємець або юридична особа, яка здійснює самочинне будівництво, протягом 10 робочих днів з моменту складання акта-попередження повинна звернутися з заявою щодо розгляду питання по самочинному будівництву до селищної ради для отримання вихідних даних  та для укладення договору про пайову участь замовника будівництва у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока.

6.2. У разі коли забудовник (замовник) не виконує (ігнорує) припис (попередження) про зупинення (знесення, перебудову) самочинного будівництва, Затоківська селищна рада звертається до суду для примусового знесення об’єкта або приведення його у відповідність до проектної документації (перебудову).

 

7. Розгляд питань, пов`язаних із самочинно побудованими об’єктами

7.1. Самочинно побудовані об’єкти, що відповідають державним будівельним нормам, стандартам і правилам, по них сплачені всі необхідні платежі (у тому числі укладено договір про пайову участь замовника будівництва у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури) можуть бути прийняті в експлуатацію у порядку встановленим законодавством.

 

8.  Пайова участь (внесок) забудовника самочинного будівництва

у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури

смт Затока

8.1. Фізичні особи, фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, юридичні особи, які здійснили (здійснюють) самочинне будівництво (незалежно від того, чи було зареєстроване право власності на об’єкт самочинного будівництва), незалежно від інших обов’язкових платежів, вносять кошти на створення і розвиток  інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока на підставі відповідного договору, примірний зразок якого затверджено Рішенням Затоківської селищної ради ___________2011р. під №___.

8.2.  Розмір пайового внеску визначається у відсотках від вартості будівництва об’єкта, які побудовані, реконструйовані починаючи з 02.06.2000 року.

8.3. Вартість об’єкта самочинного будівництва встановлюється на підставі експертної оцінки, або виходячи з нормативної оцінки одиниці створеної потужності.

8.4. Розмір пайової участі (внеску) забудовника визначається не пізніше десяти робочих днів з дня звернення забудовника (замовника) до Затоківської селищної ради  про укладання договору про пайову участь, та доданих до нього документів, що підтверджують вартість будівництва (реконструкції) об’єкта.

8.5. По об’єктах, право власності на які було зареєстровано до 12.03.2011р., сплата пайового внеску здійснюється у граничних розмірах встановлених законодавством на момент реєстрації права власності на об’єкт будівництва. 

   

9. Заключні положення

9.1. Усі рішення, дії або бездіяльність органів місцевого самоврядування смт Затока, їх посадових осіб, громадян, фізичних осіб, фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, юридичних осіб, пов’язані із виконанням вимог цього Положення, можуть бути оскаржені у суді відповідно до чинного законодавства України.

 

 

                    Секретар селищної ради                                                                                               С.В. Кулик

 

 

 

 

 

 

Додаток 2б до рішення

Затоківської селищної ради

                                                                                             №_______ від ___________________ 

АНАЛІЗ
 регуляторного впливу проекту рішення Затоківської селищної ради Про виявлення, попередження та недопущення самочинного будівництва у смт Затока
 

Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання господарських відносин.

В селищі постійно фіксуються факти здійснення суб’єктами господарювання та  громадянами будівництва, реконструкції, капітального ремонту, технічного переозброєння будинків та споруд. Масового характеру набувають випадки перепланування та переобладнання житлових будинків, жилих приміщень за рахунок ліквідації або влаштування таких архітектурно-конструктивних елементів, як перегородки, вікна, двері, будівництво тамбурів, балконів, лоджій, веранд та ін. Роботи ведуться без відповідних дозволів, без належно затвердженої проектної документації, або з відхиленням від неї, без дозволу інспекції державного архітектурного будівельного контролю на виконання будівельних робіт, що призводить до порушення чинного законодавства України.

Тенденція до суттєвого розширення обсягу самочинного будівництва обумовлена багатьма різними за характером факторами, зокрема, недосконалістю чинного законодавства у сфері містобудування, неоднозначністю судової практики, яка формується при визнанні права власності на об’єкт самочинного будівництва.

Здійснення нового будівництва без виділення земельної ділянки приводить до порушень вимог Земельного кодексу України.

У юридичних осіб та громадян, які провели самочинне будівництво, виникають проблеми при потребі здійснити цивільно-правові угоди з цим майном. Це змушує власників відшукувати можливість узаконити проведені роботи, у тому числі і через суд, але це не позбавляє їх в подальшому від оформлення необхідної документації.  Найбільше хвилювання проблема самочинного будівництва викликає в зв’язку з тим, що виконані будівельні роботи з порушенням технології та будівельних норм і правил можуть привести до руйнування споруд і будинків і бути причиною нещасних випадків і навіть загибелі людей.

2.Визначення цілей державного регулювання. 

Метою прийняття рішення є врегулювання питань самочинного будівництва на території смт Затока, посилення контролю за самочинним будівництвом та відповідальності фізичних осіб, юридичних осіб, фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності щодо ведення будівництва, дотримання правил користування будинками і спорудами, житловими і нежитловими приміщеннями, прибудинковими територіями, дотримання забудовниками законодавства у сфері містобудівної документації при забудові територій смт Затока, недопущення будівництва та реконструкції об'єктів житлового, цивільного та виробничого призначення з порушенням вимог чинного законодавства, посилення контролю за самочинним будівництвом в смт Затока.

3. Визначення та оцінка усіх альтернативних способів досягнення встановлених цілей з аргументацією переваг обраного способу. 

Першою альтернативою є відмова органу місцевого самоврядування від регулювання даної проблеми. Самочинне будівництво заборонено чинним законодавством України, за його здійснення встановлена відповідальність. Варіантом узаконення проведених робіт є звернення їх виконавця до суду. Але у випадку необхідності здійснення будь-яких цивільно-правових угод з майном, збудованим (реконструйованим) у такий спосіб, виникають проблеми з причини відсутності необхідної документації.

Другою альтернативою є запровадження положення, при якому все, що визнається самочинним будівництвом, підлягає зносу. Такий варіант вирішення питання є самим радикальним і ефективним способом боротьби з проблемою самочинного будівництва. Але такий порядок буде викликати гострі суперечки між особами, що здійснили таке будівництво і представниками органів місцевого самоврядування. Ця альтернатива не включає і випадки, коли роботи проведені кваліфіковано і єдина проблема полягає в отриманні необхідних документів для узаконення таких робіт.

Отже, на погляд розробника, найбільш оптимальним вирішенням існуючої проблеми є прийняття запропонованого проекту рішення.

4. Опис механізмів і заходів, які забезпечують розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта.

Проектом рішення передбачається затвердження Положення про порядок виявлення, попередження та недопущення самочинного будівництва у смт Затока. В проекті міститься визначення цього поняття. До "самочинного будівництва" відноситься: проведення нового будівництва, розширення, реконструкції, технічного переозброєння, капітального ремонту будинків або споруд, перепланування (реконструкція, капітальний ремонт, реставрація) та переобладнання жилих будинків, жилих приміщень за рахунок ліквідації або влаштування таких архітектурно-конструктивних елементів, як перегородки, вікна, двері, будівництво тамбурів, балконів, лоджій, веранд і ін. без дозволу виконавчого органу міської ради, без належно затвердженої проектної документації, або з відхиленням від неї, без дозволу інспекції держархбудконтролю на виконання будівельних робіт, та будівництво на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети. 

5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта та оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта.

Реалізація рішення Затоківської селищної  ради "Про виявлення, попередження та недопущення самочинного будівництва у смт Затока" дасть можливість забезпечити дотримання єдиного чіткого та прозорого механізму щодо порядку вирішення даних питань. Суб'єкти господарської діяльності, які приймали рішення про будівництво, несуть відповідні витрати оскільки механізм реалізації Положення знаходиться у межах регламентації суто технічних процедур, як то: порядку прийняття рішень про будівництво об’єкту, виготовлення проектно-кошторисної документації, обов'язків замовника під час будівництва об'єкта, порядку проведення державної приймальної комісії, що оформляється відповідним актом. На дію запропонованого регуляторного акта ризик впливу зовнішніх факторів оцінюється як мінімальний. Строк чинності регуляторного акта не обмежений.

6. Очікувані витрати та вигоди суб’єктів господарювання, громадян та держави внаслідок дії регуляторного акта. 

Аналіз вигод і витрат

№п/п

Сфера впливу

Вигоди

Витрати

1

Органи місцевого самоврядування

Дотримання забудовниками чинного законодавства України у сфері містобудування.

Попередження аварій будівель, споруд, їх частин та конструктивних елементів.

Додаткові надходження до бюджету селища на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури селища.

Немає

2

Населення селища

Запобігання порушенням інтересів окремих громадян та суспільних інтересів в усьому.

Немає

7. Обґрунтування запропонованого строку чинності регуляторного акта. 

Строк чинності регуляторного акта пропонується встановити необмеженим, оскільки випадки самочинного будівництва можливі протягом невизначеного часу.

8. Визначення показників результативності регуляторного акта.

1. Кількість виявлених порушень.

2. Сума стягнених штрафів по виявленим порушенням.

3. Кількість прийнятих рішень про узаконення самочинного будівництва.

9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття. 

Строки проведення базового, повторного та періодичного відстежень пропонується встановити у відповідності з вимогами Закону України "Про державну регуляторну політику у сфері господарської діяльності". Визначення показників регуляторного акту буде здійснюватися за статистичними даними уповноважених органів.

Проект підготовлений постійною комісією Затоківської селищної ради по земельним питанням, будівництву, екологічній безпеці.

 

 

 

 

 

Додаток 3 до рішення

Затоківської селищної ради

№_______ від ___________________

 

ПРОЕКТ РІШЕННЯ

 

Про пайову участь замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока

З метою забезпечення збалансованого економічного і соціального розвитку селища та залучення замовників до пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, враховуючи пропозицію постійної комісії по земельним питанням, будівництву, екологічній безпеці ___________, (протокол від __.___.2011р.), на підставі Законів України «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», керуючись ст.ст. 25, 26, 46, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Затоківська селищна рада

ВИРІШИЛА:

  1. Скасувати рішення Затоківської селищної ради №1108 від 14.04.2009р., крім пункту першого цього рішення.
  2. Затвердити Порядок пайової участі (внеску) замовників у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока м. Білгород-Дністровський Одеської області (додаток №1).
  3. Затвердити примірний договір про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури селища Затока (додаток  №2).
  4. Установити, що дане рішення набирає чинності з моменту його прийняття.
  5. Секретарю селищної ради Кулику С.В. довести рішення до виконавців та зацікавлених осіб.
  6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на виконавчий комітет селищної ради.

 

Затоківський селищний голова                                                                         В.І. Звягінцев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3а до рішення

Затоківської селищної ради

№_______ від ___________________

Порядок
пайової участі (внеску) замовників у створенні і розвитку
інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури

смт Затока м. Білгород-Дністровський Одеської області

 

  1. 1.      Загальні положення.

1.1. Це Положення регулює організаційні та економічні відносини, пов’язані із залученням і використанням коштів забудовників об’єктів містобудування у розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури у зв’язку з будівництвом об’єктів містобудування на території міста м. Змієва, крім випадків, зазначених в п. 1.5 розділу «Загальні положення»

1.2. Порядок розроблено на підставі Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва».

1.3. Пайова участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока є обов'язковою для всіх замовників (фізичних осіб - підприємців, фізичних та юридичних осіб), які мають намір щодо забудови земельної ділянки на території смт Затока, незалежно від форми власності замовника, розташування та функціонального призначення об'єкта будівництва, за винятком об’єктів, передбачених ч. 4 ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

1.4. Пайова участь (внесок) замовника полягає у відрахуванні коштів для забезпечення створення і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока.

1.5. В цьому Положенні терміни вживаються в наступному значенні:

- внесок забудовника у розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста - пайова участь замовників (забудовників) у створенні інженерно-транспортної інфраструктури міста;

- будівництво – спорудження нового об'єкта, реконструкція, розширення, добудова.

- об’єкт містобудування – будинки і споруди, їх комплекси, окремі приміщення комунікації та споруди інженерної і транспортної інфраструктури;

- інженерно-транспортна інфраструктура – комплекс інженерних, транспортних споруд і комунікацій;

- розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури – нове будівництво, реконструкція, реставрація, розширення, технічне переоснащення,

капітальний ремонт об’єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури;

- замовник (забудовник) - фізична або юридична особа, яка має у власності або у користуванні земельну ділянку і подала у встановленому законодавством порядку заяву (клопотання) щодо її забудови для здійснення будівництва об'єкта містобудування;

- житловий фонд соціального призначення – сукупність соціального житла , що надається громадянам України, які відповідно до вимог чинного законодавства потребують соціального захисту;

- доступне житло – це житло, яке побудоване або будується за державної підтримки громадянами, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов;

- вартість будівництва – загальна кошторисна вартість будівництва об’єкта містобудування, визначена згідно з державними будівельними нормами, без урахування витрат з придбання та виділення земельної ділянки, звільнення будівельного майданчика від будівель, споруд та інженерних мереж, влаштування внутрішньо - та позамайданчикових інженерних мереж і споруд та транспортних комунікацій.

- величина пайової   участі   (внеску) замовника у створенні інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту визначається у договорі, укладеному з  виконавчим комітетом Затоківської селищної ради, відповідно до встановленого Затоківською селищною радою розміру пайової участі (внеску) замовника від загальної кошторисної вартості будівництва (реконструкції) об'єкта містобудування,   визначеної згідно з державними будівельними нормами, без урахування витрат з придбання та виділення земельної ділянки, звільнення будівельного майданчика від будівель, споруд та інженерних мереж, влаштування внутрішньо - та позамайданчикових інженерних мереж і споруд та транспортних комунікацій

  1. 2.      Порядок залучення замовників до пайової участі (внеску) у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока.

2.1. Залучення замовників здійснюється на підставі договорів пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока, які в обов'язковому порядку укладаються  до отримання замовником вихідних даних, відповідно до ч. 1 ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

2.2. Замовник, який має намір здійснити будівництво об'єкта на території смт Затока зобов'язаний звернутися з заявою до виконавчого комітету Затоківської  селищної ради для надання вихідних даних.

2.3. До заяви, крім документів передбачених законодавством, для отримання вихідних даних, необхідно також долучити звернення замовника будівництва щодо укладення договору про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока.

2.4. Виконавчий комітет не пізніше десяти робочих днів з дня реєстрації звернення Забудовника про укладання договору про пайову участь та доданих до нього документів, що підтверджують вартість будівництва (реконструкції) об'єкта мостобудування, з техніко-економічними показниками.

2.5. Договір   про  пайову  участь  у  створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока укладається з Виконавчим комітетом Затоківської селищної ради не пізніше ніж через 15 робочих днів з  дня  реєстрації звернення замовника про його укладення,  але до надання вихідних даних згідно ч. п. ст. ЗУ.

2.6. Текст договору має відповідати типовому договору про залучення коштів на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури  міста, що є додатком до даного Порядку.

2.7. В Договорі про пайову участь Замовників будівництва обов’язково зазначається термін внесення коштів. Забудовник має право перерахувати кошти в повному обсязі єдиним платежем або частинами, з розстрочкою платежу до визначеного Договором терміну, але не пізніше прийняття об’єкту містобудування в експлуатацію. У період з 12.03.2011р. по 01.01.2013р. строк сплати зазначається у Договорі про пайову участь Замовників будівництва у  створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока.

2.8. До пайової участі  у  розвитку  інфраструктури  смт Затока не залучаються замовники у разі будівництва:

     1) об'єктів  будь-якого  призначення  на замовлення державних органів або органів місцевого  самоврядування  за  рахунок  коштів державного або місцевих бюджетів;

     2) будівель навчальних закладів,  закладів культури, фізичної культури і спорту, медичного і оздоровчого призначення;

     3) будинків  житлового  фонду  соціального   призначення   та доступного житла;

     4) індивідуальних   (садибних)  житлових  будинків,  садових, дачних  будинків  загальною  площею  до  300  квадратних   метрів, господарських   споруд,   розташованих  на  відповідних  земельних ділянках;

     5) об'єктів комплексної забудови територій,  що  здійснюється за результатами інвестиційних конкурсів або аукціонів;

     6) об'єктів будівництва за умови спорудження на цій земельній ділянці об'єктів соціальної інфраструктури;

     7) об'єктів,  що споруджуються замість тих, що пошкоджені або зруйновані   внаслідок   надзвичайних  ситуацій  техногенного  або природного характеру;

     8) об'єктів,  передбачених   Державною   цільовою   програмою підготовки  та  проведення  в Україні фінальної частини чемпіонату Європи  2012  року  з  футболу  за рахунок коштів інвесторів.

2.10. Відносини із Замовниками щодо виконання вимог про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока регулюється договором про пайову участь, що укладається з Виконавчим комітетом Затоківської селищної ради.

  1. 3.    Порядок та строки сплати

3.1. В Договорі про пайову участь Замовників будівництва обов’язково зазначається термін внесення коштів пайової участі.

3.2. Забудовник перераховує кошти на рахунок цільового фонду Затоківської селищної ради смт Затока. В платіжному дорученні зазначається призначення платежу: «На створення та розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури смт Затока».

3.3. Після надходження від Замовника коштів до Цільового фонду на розвиток інфраструктури Виконавчий комітет Затоківської селищної ради видає Замовнику (на його вимогу) довідку, в якій зазначається дата отримання коштів та сума коштів. Довідка є підтвердженням виконання умов Договору про пайову участь Замовників будівництва об’єктів містобудування у розвиток інфраструктури селища.

3.4.   Кошти пайової  участі  у  розвитку  інфраструктури населеного пункту  сплачуються  в  повному  обсязі   до   прийняття   об'єкта будівництва  в  експлуатацію  єдиним  платежем  або  частинами  за графіком, що визначається договором.

3.5. Замовники, що здійснюють будівництво, мають право на відстрочення сплати пайових внесків на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури селища згідно з чинним законодавством. Заява подається до Виконавчого комітету Затоківської селищної ради не пізніше терміну сплати, має містити інформацію про суму та термін відстрочення відповідних платежів та відрахувань. Надана заява вважається невід’ємною частиною Договору. Питання щодо відстрочення сплати замовником пайового внеску розглядається Затоківською селищною радою.

3.6. У випадку несвоєчасної сплати пайового внеску фізичні та юридичні особи сплачують пеню в розмірі одного відсотка від залишкової суми за кожен день прострочки.

  1. 4.    Порядок визначення  розміру пайової участі.

4.1. Замовник за 45 діб до введення об'єкта містобудування в експлуатацію зобов'язаний надати до Затоківської селищної ради  кошторис загальної вартості будівництва, визначеної згідно з державними будівельними нормами, та виконаний у цінах, діючих на цей період, і техніко-економічні показники для визначення остаточної величини пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури смт Затока.

4.2. У разі якщо об’єкт містобудування вже введений у експлуатацію, то Замовник будівництва зобов’язаний надати до Виконавчого комітету Затоківської селищної ради документи що підтверджують вартість об’єкту містобудування на період укладення Договору пайової участі.

4.3.Розрахунок розміру пайової участі (внеску) замовника  у створенні і розвитку  інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста здійснюється Виконавчим комітетом  Затоківської селищної ради.

4.4. Величина пайової участі (внеску) Замовника будівництва у створенні інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури селища Затока визначається у договорі, з  урахуванням  загальної  кошторисної  вартості будівництва  об'єкта,  визначеної згідно з державними будівельними нормами,  стандартами  і  правилами.  При  цьому  не  враховуються витрати  на  придбання та виділення земельної ділянки,  звільнення будівельного майданчика від будівель,  споруд та інженерних мереж, влаштування  внутрішніх  і  позамайданчикових  інженерних  мереж і споруд та транспортних комунікацій.

4.5. Розмір пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту  визначається протягом десяти робочих днів з дня реєстрації Виконавчим комітетом звернення замовника про укладення договору  про  пайову  участь  та доданих до нього документів,  що підтверджують вартість будівництва об'єкта, з техніко-економічними показниками.

4.6. У разі якщо загальна кошторисна вартість будівництва  об'єкта не визначена згідно з державними будівельними нормами, стандартами і правилами,  вона визначається  на  основі  встановлених  нормативів   для   одиниці  створеної потужності.

4.7.  При збільшенні кошторисної вартості будівництва об’єкта містобудування з фізичними та юридичними особами укладається додатковий договір до основного, де зазначається уточнена сума пайового внеску.

4.8. Величина  пайової участі (внеску) Замовника у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури селища встановлюється:

Для нежитлових будівель та/або споруд :

Загальна кошторисна вартість будівництва (реконструкції) об’єкта містобудування,

(тис. грн.)

% на інфраструктуру

до 200

10

більше 200

9

більше 1000

8

Для житлових будинків:

Загальна кошторисна вартість будівництва

% на інфраструктуру

Від 300 кв.м загальної площі об’єкта

4

4.9. Пайовий внесок сплачується в повній сумі єдиним платежем або частинами за графіком, що визначається договором. Граничний термін сплати пайового внеску не повинен перевищувати дати  прийняття об'єкта будівництва в експлуатацію.

 

  1. 5.    Використання коштів.

5.1. Кошти, які надійшли від Забудовників на створення та розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури, використовуються виключно на створення та розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста.

 

  1. 6.    Прикінцеві положення.

6.1. У випадку внесення змін до актів чинного законодавства, відповідні зміни і доповнення вносяться до цього Порядку у відповідності до вимог Закону України «Про засади дер

29-04-2011, 00:00

Все новости
Архив новостей
Затока и Каролино-Бугаз весна 2024 неожиданно жаркая [08-04-2024]
Каролино-Бугаз и Затока - кто работает в 2023 году [10-07-2023]
Ракета Аккерман-Овидиополь возобновила работу в 2023 году [07-06-2023]
В Затоку опять прилетело в 2х местах [26-07-2022]
Начался июль и первые отели в Затоке открылись [04-07-2022]
Что нового в Затоке на 28 июня? [28-06-2022]
Свежие новости Затоки июнь 2022 [20-06-2022]
Новости Затоки на 4 июня [06-06-2022]
Новости Затоки 7 мая [09-05-2022]
Свежие новости Затоки - апрель 22 [25-04-2022]
Будет ли Затока принимать переселенцев? [18-04-2022]
В Аккерманской крепости планируют ремонт за 25 млн грн [23-02-2022]
Одесская область станет велостолицей Украины [18-02-2022]
В Вилково и Приморском ждут развития туристической инфраструктуры [09-02-2022]
ПРОДАЕТСЯ БАЗА ОТДЫХА ГАРМОНИЯ В ЗАТОКЕ ПЕРВАЯ ЛИНИЯ [18-11-2021]
В Аккерманской крепости восстановили старый Княжеский вход [17-10-2021]
Бархатный сезон в отеле Евролайн Затока по суперценам [20-08-2021]
Празднование дня Независимости в Затоке и Каролино-Бугазе [19-08-2021]
Сергеевка - скрытая жемчужина Затоки [25-07-2021]
Фестиваль Белый бастион в Аккерманской крепости 23-25 июля [21-07-2021]
Отзывы
Только авторизованные пользователи могут оставлять комментарии